Figi na zaparcia

Figi pochodzą z basenu Morza Śródziemnego. To jedne z najstarszych owoców uprawianych przez człowieka. Wzmianki o tych owocach można odnaleźć w Biblii. Przypominają gruszki lub cebule, a smakują wyjątkowo zwłaszcza prosto z drzewa. Należą do takich owoców, które łatwo się psują, dlatego najlepiej zjeść je w ciągu 1-2 dni od momentu zakupu. Figi o kolorze zielonym są idealne do ususzenia, a ciemnofioletowe najlepiej smakują, gdy są surowe.

Opłukane pod bieżącą wodą, powinny być od razu skonsumowane. Umytych fig nie odstawia się na później. Przed włożeniem do lodówki, najlepiej umieścić je w pojemniku wyłożonym papierowymi ręcznikami. Dłuższy okres ważności mają figi suszone i wytrzymują nawet do 6 miesięcy. 

Kulinarnie figi można wykorzystać do ciast, deserów czy pierników. Sprawdzą się także jako dodatek do serów, wieprzowiny, drobiu, a nawet dziczyzny. Warto spróbować ich również pod postacią konfitur i dżemów.

Istnieje kilkaset odmian fig różniących się barwą skórki (istnieją figi zielone, brązowe, purpurowe do czarnych). Świeże figi zawierają około 80% wody, od 12 do 25% cukrów, 1,3% białek, pektyny, witaminy: C, PP i z grupy B oraz karoten. Są bardzo bogate w sole mineralne, zawierają: potas, wapń, magnez, fosfor. W wyniku suszenia nie tracą substancji czynnych, a wręcz po ubytku wody zawartość składników odżywczych wzrasta 3- do 4-krotnie w stosunku do świeżych owocostanów.

Figi nadają się do spożycia zarówno po przetworzeniu, jak i na surowo. Zaliczane są do bakalii i używane jako dodatek do ciast. W Polsce dostępne są głównie figi suszone i sprasowane, o charakterystycznej bursztynowej barwie. Takie suszone figi są bardzo trwałe – można je przechowywać nawet przez rok. Świeże figi nie nadają się z kolei do dłuższego przechowywania i dlatego zwykle przetwarza się je w pobliżu upraw na dżemy

Figi suszone i podprażone są wykorzystywane jako namiastka kawy, wytwarza się z nich wino figowe. Należy ono do najstarszych napojów alkoholowych. Tradycyjnym napojem wytwarzanym z suszonych fig jest figuette (figi namacza się w wodzie wraz z dodatkiem szyszkojagód jałowca

Figi suszone mają dużą wartość energetyczną i zawierają łatwo przyswajalne cukry proste, są więc dobrym pożywieniem dla sportowców i ludzi ciężko pracujących.

Ze względu na dużą zawartość cukrów mogą sprzyjać próchnicy.  

Figi na zaparcia i ból brzucha, gdyż mają delikatne działanie przeczyszczające. Pomagają w zapaleniu pęcherza moczowego, dolegliwościach nerek, bólach menstruacyjnych.W Europie Południowej stosuje się je pomocniczo przy schorzeniach sercowo-naczyniowych i niedokrwistości. 

Kawa przygotowana z prażonych fig jest pomocna przy przeziębieniach, zakażeniach gardła, katarze, chorobach płuc, gorączce.

Ponadto badania pokazują, że mogą wpływać na poprawę wzroku przy zwyrodnieniu plamki żółtej i wpływają korzystnie na funkcje wątroby.

Figi to owoce nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Stanowią idealny dodatek do wieprzowiny lub dziczyzny. Suszone figi to nieodzowny składnik kompotu na Boże Narodzenie. 

Może Ci się również spodoba