Goji poprawia wzrok

Goji to czerwona jagoda, która rośnie na krzewach w Chinach, Tybecie oraz Mongolii.  Z pośród 8 tysięcy różnej żywności ziołowej należącej do systemu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, która istnieje od przeszło kilku tysięcy lat, jagody goji plasują się na pierwszym miejscu tej listy.

Krzewy osiągają wysokość 1-3 m, a same owoce mają długość do 2 cm. Po dotknięciu świeżych owoców zachodzi rekcja utleniania i jagoda przybiera czarny kolor. Przy zbieraniu strząsa się je na specjalne maty i suszy w cieniu.

Owoce goji zawierają składniki odżywcze, witaminy i minerały. Są kompletnym źródłem białka. Zawierają 19 różnych aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych (które występują, tylko w pożywieniu i nie są produkowane w organizmie ludzkim) oraz 21 pierwiastków śladowych – między innymi cynk, żelazo, miedź, wapno, selen, fosfor.  Jest w nich 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku.

Świeże owoce goji posiadają 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza, ale suszone już nie. Poza tym w ich skład wchodzą, także takie witaminy jak B1,B2,B6 oraz witamina E.

Jest to najbogatsze źródło tym beta karotenu – więcej niż marchewka i jakiekolwiek inne pożywienie na świecie.

W goji znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy oraz kwas omega 6.

Jagody goji zawierają polisacharydy, które wzmacniają system odpornościowy. Naukowcy przypisują zdolności lecznicze i spowalniające proces starzenia jagód goji właśnie polisacharydom.

Wraz z upływem czasu nasze organizmy produkują coraz mniej hormonu wzrostu, który jest powiązany z procesem starzenia się. Owoce goji to jedyne znane pożywienie, które stymuluje organizm do naturalnego produkowania tego hormonu.

Jagody goji to najlepsze naturalne antyoksydanty na świecie, podobnie jak czarne jagody.

Goji poprawia wzrok, gdyż zawarta w owocach luteina i zeaksantyna, której ludzki organizm nie potrafi sam wyprodukować wspomaga regenerować wzrok. Przypuszcza się, że te owoce zawierają największą naturalną koncentrację zeaksantyny. 

Pomagają one także oczyścić wątrobę z toksyn. Herbatka przygotowana z jagód goji pomaga na wszelkie problemy trawienne.

Kwasy tłuszczowe i polisacharydy zawarte w jagodach mogą stymulować produkcję kolagenu i zatrzymywać wilgoć, co odmładza wygląd skóry. 

Jagody goji można dostać w różnych formach, a najpopularniejsze są suszone owoce podobnie jak rodzynki. 

W Chinach podkreślają jej skuteczność w leczeniu dolegliwości serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek, a także reumatyzmu i chorób stawów.

Warto zadbać o swoje zdrowie dodając owoce goji do sałatek, ciast i deserów, a także ugotować z nich zupę lub zrobić nadzienie do naleśników. 

Może Ci się również spodoba