Granat źródłem młodości

Granat jest owocem rośliny granatowca. Przez wieki był symbolem płodności i długowieczności. Zdobił herb związku lekarzy w całej Europie. Pochodzi z południowej Azji skąd przypłyną do Hiszpanii i rozprzestrzenił się po całej Europie. Hiszpania jest największym producentem granatów w Europie. Rocznie zbieranych jest tam ponad 22 tysiące ton granatów. Owoc ten dojrzewa na przełomie października i listopada.

Granat ma twardą, najczęściej czerwoną skórę, a w środku znajduje się osnówka do której przytwierdzone są nasiona pokryte soczystym miąższem. Kwintesencją granatu jest miąższ i znajdujące się w nim nasiona (nazywane też ziarnami lub pestkami). W jednym granacie w zależności od wielkości i odmiany owocu jest od 200 do 800 ziaren.

Owoc granatu jest bogatym źródłem polifenoli, a szczególnie flawonoidów (związki flawonowe) i proantocyjanidyn. 
Miąższ granatu składa się z wody (85%), cukru (10% – fruktoza i glukoza), kwasu organicznego (1,5% – głównie kwas askorbinowy, cytrynowy i jabłkowy) i z bioaktywnych związków polifenoli i flawonoidów  (antocyjanów). 

Właściwości granatu zostały odkryte przez Hipokratesa (460 p.n.e. – 370 p.n.e.). Zawarte w nim polifenole hamują rozwój nowotworów (rak prostaty) i zatrzymują wzrost guza, mają silne działanie antyoksydacyjne co oznacza, że likwidują one nadmiar wolnych rodników w organizmie. Znaczna ilość wolnych rodników powoduje w organizmie powstanie tzw. stresu oksydacyjnego co może się wiązać z uszkodzeniem komórek, a nawet zmianą ich DNA.

Granat zawiera trzykrotnie więcej polifenoli niż zielona herbata i czerwone wino.
Antyoksydacyjna ochrona komórek znacznie spowalnia procesy starzenia, udrażnia przepływ krwi likwidując zatory i zwapnienia.

Granat źródłem młodości, a regularne picie świeżego soku zapobiega wielu chorobom
– reguluje ciśnienie krwi
– działa przeciw zapalnie i przeciw bakteryjne  
– ochrania przed nowotworami prostaty, piersi, jelit, płuc i skóry
– pomaga w zaburzeniach erekcji, łagodzi objawy menopauzy, chroni prostatę, działa moczopędnie
– udrażnia i uszczelnia naczynia krwionośne
– regeneruje skórę, uelastycznia ją, przywraca jej też właściwy koloryt, wygładza zmarszczki, zmniejsza pory, poprawia ukrwienie
– zwiększa libido i podnosi poziom popędu seksualnego (podnosi poziom tlenku azotu) 
– hamuje rozwój demencji, zapobiega spadkowi zdolności intelektualnych i  spowalnia rozwój choroby Alzheimera
– obniża poziom stresu i poprawia samopoczucie 
– wspomaga prawidłową pracę żołądka
– wzmacnia system immunologiczny
– łagodzi objawy przeziębienia, kaszlu, anginy

Jak wycisnąć sok z ziaren granatu?

Jeden ze sposobów jest taki: do przeźroczystego woreczka z zamknięciem strunowym wsypujemy ziarna granatu. Zamykamy zostawiając trochę powietrza wewnątrz. Kładziemy woreczek na twardej, płaskiej powierzchni (blat, deska do krojenia) i używając wałka do ciast delikatnie go rozwałkowujemy. Ziarna będą pękać i uwalniać sok. Następnie należy odciąć jeden z rogów woreczka (mała dziurka, która nie przepuści ziaren) i przelewamy sok przez sitko do naczynia np. garnka.

Jak rozpoznać dojrzały granat?

W tym celu należy delikatnie ścisnąć owoc. Dojrzały granat powinien wydać dźwięk pękającego ziarenka (lub membrany), zaś z niedojrzałego nie powinniśmy usłyszeć żadnego dźwięku. Dojrzałe granaty są mocno czerwone i ciężkie.

Może Ci się również spodoba