Kalina koralowa

Kalina koralowa należy do rodziny piżmaczkowatych, czasem zaliczana do monotypowej rodziny klinowatych. Występuje w Europie i środkowo-zachodniej Azji, a odmiany geograficzne rosną także na Dalekim Wschodzie i w Ameryce Północnej. W Polsce kalina koralowa jest pospolita na terenie całego kraju z wyjątkiem Tatr.

W medycynie naturalnej znalazły zastosowanie przede wszystkim owoce i kora kaliny, jednak można używać także jej kwiatów i korzeni. Owoce kaliny, które świetnie nadają się na przetwory, są bogate w cukry, pektyny, garbniki, witaminę C, karoten (prowitaminę A) oraz witaminę P. Z kolei kora, którą stosuje się w postaci odwaru lub ekstraktu, zawiera m.in. flawonoidy, pochodne kumaryny, a także garbniki, kwasy organiczne oraz witaminy C, K.

Kalina koralowa jest rośliną leczniczą stosowaną głównie w leczeniu chorób kobiecych, związanych z bólami w czasie ciąży i menstruacji. Dzięki zawartości kumaryny działa rozkurczająco na mięśnie macicy i zmniejsza ich napięcie. Jest stosowana pomocniczo w leczeniu bolesnego miesiączkowania i stanów skurczowych macicy. Owoce są jadalne, choć surowe są w dużych ilościach szkodliwe dla dzieci i na ogół nie są cenione ze względów smakowych.

Roślina była znana i stosowana jako lecznicza już w starożytności, choć dopiero w XIX wieku pojawiły się naukowe opracowania wskazujące na lecznicze właściwości kaliny koralowej.

Najczęściej stosuje się odwar lub ekstrakt z kory, ale także owoce i rzadko kwiaty. W Rosji stosuje się w lecznictwie także odwar z korzeni. Zbiór surowca z roślin dziko rosnących w Polsce wymaga w związku z ochroną prawną tego gatunku uzyskania odpowiednich zezwoleń, o których mowa w ustawie o ochronie przyrody.

Ekstrakty z kory mają właściwości przeciwskurczowe, uspokajające, przeciwbólowe i przeciwkrwotoczne. Największe zastosowanie ma u kobiet i dlatego kalina bywa nazywana lekiem kobiecym.

Kalina koralowa – ekstrakt z kory

  • łagodzi dolegliwości menstruacji.
  • zapobiega poronieniom,
  • krwawieniom związanym z klimakterium,
  • kurczom nóg podczas ciąży,
  • niepowstrzymanym wymiotom ciężarnych,
  • zaburzeniom nerwowym w czasie ciąży,
  • w przedwczesnych porodach

Kalina koralowa – odwar z korzenia 

  • leczy skazę limfatyczną,
  • drgawki, 
  • histerię, 
  • bezsenność,
  • astmę

Owoce działają z kolei lekko moczopędnie i wzmacniają mięsień sercowy. Przetwory z nich stosowane są przy przeziębieniach, skurczach jelit i żylakach odbytu oraz innych krwawieniach wewnętrznych i z nosa. 10–20% rozwory soku stosowane są przy leczeniu chorób skóry. Odwar z kwiatów poprawiać ma trawienie i zalecany jest w źródłach rosyjskich przy skurczach jelit, biegunkach, także jako środek wykrztuśny, napotny i pomocny w chorobach kobiecych. Wodne wyciągi z kory i owoców wykazują silne działanie antyoksydacyjne.

Napar z owoców kaliny pomaga w dolegliwościach układu pokarmowego, m.in. w chorobie wrzodowej żołądka, dwunastnicy, jako środek na biegunkę, poprawiający trawienie, znoszącym kolki i skurcze jelit.

Nalewka z kaliny pomaga w dolegliwościach jelit, woreczka żółciowego (stymuluje wydzielanie żółci) oraz układu moczowego (ma właściwości moczopędne). Z kolei odwar z korzeni łagodzi drgawki, histerię, astmę i bezsenność.

WAŻNE! Osoby zmagające się z chorobami przewlekłymi i zażywające regularnie leki, przed spożyciem kaliny powinny skonsultować się z lekarzem.

Odwar z owoców kaliny – 2 łyżki rozdrobnionych owoców zalej szklanką wrzątku, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 3 minuty. Po ugotowaniu odstaw do wystygnięcia.

Źródło: Internet

Może Ci się również spodoba