Kłącze perzu oczyszcza organizm

Perz właściwy należy do rodziny wiechlinowatych. Występuje w Europie i Azji, na obszarach o klimacie kontynentalnym i subkontynentalnym. W Polsce roślina bardzo pospolita. Powszechnie uważany jest za uporczywy chwast, trudny do wytępienia w uprawach polowych i ogrodach. 

Surowcem leczniczym jest kłącze zbierane wiosną i jesienią pozbawione korzeni. Substancjami leczniczymi w kłączach i korzeniach są polisacharydy, olejki eteryczne, kleje roślinne oraz sole mineralne, witaminy: z grupy B, C, kwasy organiczne i krzemionka.

Kłącze perzu oczyszcza organizm z toksycznych substancji, wzmacnia i działa przeciw miażdżycy. Perz ma właściwości moczopędne, żółciopędne, anty-biotyczne, lekko przeczyszczające, przeciwkrwotoczne.

W przeszłości perz był używany w leczeniu skazy moczanowej, reumatyzmu a także był polecany jako doskonały środek na pasożyty. W medycynie ludowej kłącze perzu stosowano jako lek przeciw czyrakom, kaszlu, gruźlicy. Sok sporządzony z jego korzeni miał zastosowanie wleczeniu żółtaczki i w dolegliwościach wątroby. Głównym składnikiem tego zioła jest inozytol — związek z grupy witamin B, który działa korzystnie na pracę wątroby, przede wszystkim zapobiega jej stłuszczeniu, obniża poziom cholesterolu i tłuszczów we krwi.

Kłącze perzu zawiera takie składniki, jak: inulina, saponiny, olejek eteryczny zawierający głównie kapilen, kwasy organiczne, substancje gumowe, śluzy (około 10%), krzemionkę, duże ilości węglowodanów, sole mineralne, witaminę C.

Kłącze perzu oczyszcza organizm z toksyn, co szczególnie ważne jest przy leczeniu cukrzycy, trądziku młodzieńczego, gośćca stawowego oraz dny moczanowej. Picie naparu z perzu może pomóc w dolegliwościach gruczołu krokowego, w połączeniu z innymi ziołami jest przydatny w leczeniu kamicy nerkowej, redukując podrażnienia, zapobiegając ich dalszemu powiększaniu.

Kłącze perzu dzięki zawartości rozpuszczalnych związków krzemu ma spore znaczenie w kosmetyce, hamując niekorzystne procesy odpowiedzialne za starzenie się, przyczyniając się do regeneracji naskórka, skóry właściwej i chrząstki stawowej. Przetwory z perzu działają korzystnie na osoby ze skłonnością do zaparć i otyłości.

Kłącze perzu stosowane jest w

  • leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych,
  • przy obrzękach wątroby,
  • zmniejszonym wydzielaniu żółci, 
  • kamicy żółciowej, 
  • hemoroidach.
  • w nieżycie nerek i skąpym wydalaniem moczu,
  • w obrzękach,
  • kamicy moczanowej,
  • obniża ciśnienie krwi

Kłącze perzu znalazło zastosowanie w terapii przewlekłych wyprysków (egzema), chronicznych stanów zapalnych gardła i oskrzeli, kaszlu, gruźlicy, zapalenia stawów.

Szczególnie cenną jest krzemionka rozpuszczalna w wodzie. Dzięki tym właściwościom, wchłania się bardzo dobrze z przewodu pokarmowego. W drogach moczowych tworzy charakterystyczne środowisko (koloid), dzięki któremu trudniej wytrącają się kamienie nerkowe (utrudniona jest ich krystalizacja).

Przetwory z perzu działają korzystnie na osoby ze skłonnością do zaparć i otyłości, przeważnie w korzystnych połączeniach z innymi surowcami o podobnym lub wspomagającym działaniu. Korzystne jest w tym przypadku codzienne spożywanie perzu w postaci specjalnego chleba, który doskonale pomoże uregulować trawienie i zrzucić kilogramy.

Zewnętrznie stosuje się perz w postaci okładów w schorzeniach skóry. Z kłączy perzu możemy przygotować napar i odwar, a także piwo.

Napar : 1 szklanką wrzątku zalewamy łyżkę kłączy perzu, odstawiamy na ok. 15 minut, następnie przecedzamy. Pijemy w 2-3 porcjach w ciągu dnia.
Odwar: 1 łyżkę kłączy zalewamy szklanką wody i gotujemy ok. 5 minut Po przecedzeniu pijemy w 2-3 porcjach w ciągu dnia pojedzeniu. Zalecany pomocniczo w cukrzycy.
Piwo z perzu: wysuszony perz kroimy na drobne części i gotujemy z drożdżarni i chmielem w taki sposób, jak piwo domowe. Pić 2-4 razy dziennie po szklance płynu.

Źródło: Internet

Może Ci się również spodoba