Macierzanka dla palaczy

Macierzanka piaskowa należy do rodziny jasnotowatych. Występuje w Europie i na Syberii. W Polsce jest pospolity na całym niżu. Tworzy gęste i bardzo zwarte darnie o wysokości 10–30 cm. Po roztarciu pędów wydziela się charakterystyczny, przyjemny zapach. Roślinka płożąca lub podnosząca się, zdrewniała u nasady, okrągława lub słabo kanciasta, dookolnie owłosiona. Łodygi mają zdolność zakorzeniania się.

Macierzanka zawiera olejki eteryczne, które mają działanie dezynfekujące, wykrztuśne, przeciwzapalne, poprawia trawienie.

Napar z ziela macierzanki używany po jedzeniu działa wiatropędnie, rozluźnia mięśnie układu pokarmowego.

Używany jest do

  • płukania gardła,
  • przy paradontozie, 
  • świądzie,
  • pomaga po ukłuciu owadów

Na uwagę zasługuje równie inne zastosowanie ziela macierzanki – sprawdza się przypadku problemów z miesiączkowaniem i bólów głowy. Można ją stosować nawet w przypadku nawracających migren.

Macierzanka jest sprawdzonym ziołem w przypadku problemów z układem trawiennym. Wykazuje działania antybakteryjne – od jamy ustnej po jelito grube. Idealna jest również w przypadku niedokwasoty i związanych z nią problemów, pobudza wydzielanie soków trawiennych.

Na bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia pomocny jest odwar z: z macierzanki piaskowej, mięty pieprzowej i ziela krwawnika, połączonych w jednakowych ilościach. Do sporządzenia odwaru bierze się 2 łyżki mieszanki na 2 szklanki wody i pije po 1/3 szklanki 3 razy dziennie po posiłkach. Odwar z samej macierzanki (1 łyżka ziela na 1 szklankę wody) pity przed jedzeniem pobudza nieco apetyt.

Macierzankę stosuje się w przypadku problemów zarówno z układem pokarmowym jak i oddechowym. 

Macierzanka dla palaczy, bo wywar oczyszcza płuca z osadów oraz ze złogów wynikających z palenia papierosów poprzez pobudzanie rzęsek płuc do intensywnej pracy. W znaczący sposób ogranicza przyrost bakterii w układnie oddechowym. Idealna jest dla osób palących i cierpiących na nieżyt oskrzeli. W przypadku problemów z płucami i układem oddechowym, macierzankę można stosować jako produkt wspomagający leczenie.

Przy przeziębieniach, przewlekłych zapaleniach oskrzeli u palaczy, jako środek ułatwiający oddychanie i odkrztuszanie zalegającej lepkiej wydzieliny oraz odkażający drogi oddechowe korzystnie działa mieszanka z ziela macierzanki, ziela hizopu, korzenia mydlnicy i kwiatów podbiału. 
Odwar : 2 łyżki mieszanki na 2 szklanki wody. Pić go należy 3-4 razy dziennie, po 1 -1/3 szklanki między posiłkami. Do płukania jamy ustnej i gardła (przy zapaleniu) dobrze jest połączyć macierzankę z kwiatami rumianku, liśćmi babki lancetowatej, liśćmi szałwii i kwiatami nagietka (w jednakowych ilościach), i stosować odwar z 1 łyżki tej mieszanki na 1 szklanką wody.

Ziele macierzanki można stosować zewnętrznie, bardzo dobre działanie wykazuje w przypadku ran i problemów skórnych – przyspiesza gojenie i ogranicza ryzyko powstania powikłań.

Napar – 1-2 łyżki suszonego zioła zalej 1 szkl wrzątku. Trzymaj pod przykryciem ok.20 minut. Pij 2 x dziennie.

Macierzanka w kuchni jest pożądanym dodatkiem do wołowiny, wątróbki, wieprzowiny, farszy mięsnych i pasztetów. Można stosować z powodzeniem listki świeże. 

Źródło: Internet

Może Ci się również spodoba