Zioła na trzustkę

Przewlekłe zapalenie trzustki spowodowane jest kamicą żółciową, przewlekłym alkoholizmem, rzadziej- chorobą wrzodową, zapaleniem wątroby, niektórymi  chorobami zakaźnymi i alergicznymi. Przewlekłe zmiany mogą być także rezultatem powtarzających się  ostrych zapaleń trzustki. Może objawiać się bólami typu niewielkiej kolki, nudnościami, wymiotami. W przewlekłym zapaleniu trzustki oraz w fazie zdrowienia z ostrego zapalenia trzustki możliwe jest zastosowanie ziół, zwłaszcza tych które stymulują proces trawienia np. ziele karczocha, ziele i korzeń mniszka, ziele ostropestu plamistego.

W przewlekłym zapaleniu trzustki istnieją zasady dietetyczne ustalone indywidualnie metodą prób i błędów. Najczęściej źle tolerowane pokarmy są tzw. ciężko strawne, czyli potrawy tłuste, wzdymające (cebula, czosnek, pory, fasola, banany, morele). Zrezygnować należy z tłustych mięs, wędlin, skrzętnie usuwać widoczne fragmenty tłuszczu. Należy unikać wieprzowiny, smalcu i śmietany.

Zalecane i najczęściej dobrze tolerowane pokarmy to chude mleko i jego przetwory (twaróg, kefir, jogurt), niewielkie ilości masła i olejów roślinnych, chude mięsa, chuda szynka gotowana, gotowana cielęcina, miód, dżemy, wędliny i ryby.

O ile chory nie ma cukrzycy, nie musi ograniczać spożywania cukru i słodyczy. Produkty mączne i zbożowe (pieczywo, kasza, ryż), są raczej dobrze tolerowane, ale należy raczej jeść pieczywo białe.

Owoce i warzywa są zwykle dobrze przyswajalne, zwłaszcza gdy chorobie towarzyszą zaparcia, ale należy spożywać je ostrożnie, gdy chory ma biegunkę (tyczy się to zwłaszcza owoców z dużą zawartością błonnika). Zalecane są jabłka, śliwki, truskawki, poziomki, maliny, brzoskwinie, morele, winogrona, a zakazane – wiśnie, gruszki, orzechy, czereśnie.
Warzywa: marchew, buraki, szpinak, sałata, pomidory.

Masło w bardzo ograniczonych ilościach, chudy twaróg, chuda szynka gotowana, gotowana cielęcina, miód, dżemy. Zupy mleczne, owocowe, krupniki, jarzynowe przecierane.

Potrawy zbożowe: drobna kasza, drobne makarony, kluski na białkach.
Ryby chude – dorsz, sandacz , szczupak, młody karp, leszcz, flądra.

Desery: kisiele, musy, kompoty, galaretki owocowe

Zioła na trzustkę mają charakter pomocniczy podczas leczenia zapalenia trzustki. Mają one działanie rozkurczowe, i przeciwbakteryjne, żółciopędne, przeciwbólowe i uspokajające.

  • Glistnik jaskółcze ziele (ziele)
  • Pokrzywa Zwyczajna (liście)
  • Rzepik pospolity (ziele)
  • Bylica piołun (ziele)

Należy bezwzględnie unikać stosowania leków ziołowych na bazie alkoholu (i samego alkoholu), ponieważ znane są przypadki, że nawet 5 kropli takiego płynu może wywołać dyskomfort. Dobre efekty można uzyskać zażywając w przypadku zapalenia trzustki olej z czarnuszki siewnej. Jest to jeden z nielicznych znanych surowców zielarskich, który wykazuje działanie przeciwzapalne w stosunku do trzustki.

Źródło: Internet

Może Ci się również spodoba