Nalewki na zdrowie

Jesienne zbiory owoców z własnego ogrodu czy działki są najlepszym okresem na zrobienie nalewki, bo to nie tylko słodki i aromatyczny trunek, ale też bogactwo witamin i domowa metoda na drobne dolegliwości. Małe dawki takiej nalewki (mały kieliszek) wzmacniają odporność, poprawiają kondycję serca, obniżają cholesterol. Działają rozgrzewająco, poprawiają apetyt, pomagają w leczeniu miażdżycy, a warto korzystać nie tylko zimą.

Najlepiej jest robić je z własnych owoców lub kupić od indywidualnych rolników. Najbardziej popularne w Polsce są pigwówki, nalewki z czerwonych owoców, aronii i orzechówki. Smak naturalnych nalewek owocowych można przełamać lub uzupełnić o aromatyczne dodatki jak: świeże owoce jałowca, rodzynki, wanilia, cynamon w laskach, migdały, goździki, miód, skórka pomarańczowa i cytrynowa, świeży imbir, kora dębu, tarnina, orzechy włoskie, świeże pędy sosen.

Nalewki na zdrowie, dobre samopoczucie, odprężenie, zapobieganie przeziębieniom, lepsze krążenie.

Nalewka imbirowa ma działanie bakteriobójcze, likwiduje też nudności i mdłości. Leczy zaburzenia trawienne spowodowane wytwarzaniem soków żołądkowych. Poprawia apetyt i działa rozgrzewająco.
Nalewka aroniowa ma właściwości przeciwkrwotoczne. Pomaga w leczeniu miażdżycy, nadciśnienia tętniczego oraz niedokwaśności żołądka.
Nalewka czosnkowa ma właściwości moczopędne, wzmacniające, wykrztuśne, działa rozgrzewająco i napotnie. Jest stosowana, jako środek odkażający przewód pokarmowy, przeciwskurczowy i przeciw przewlekłym biegunkom.

Nalewkę można zrobić samemu w domu, ale potrzebuje słońca. Przygotowana mikstura powinna dojrzewać w szczelnie zamkniętych butlach w zasięgu promieni słonecznych, dzięki czemu z owoców wydobędzie się cały bukiet zapachów i smaków. Następnie nalewka powinna leżakować w zaciemnionym miejscu około kilkunastu miesięcy.

Szczególny sentyment do nalewek mają panie, bo liczy się smak. Kobiety uwielbiają degustować, a nalewki idealnie dodają damskim spotkaniom wyjątkowego klimatu, rozluźniają rozmowę i podtrzymują przyjaźnie. Dodatkowym atutem nalewek jest ich działanie lecznicze, właściwość znana w Polsce za czasów Henryka Walezego. W każdej apteczce na polskich dworkach szlacheckich, honorowe miejsce zajmowało kilkanaście buteleczek, wypełnionych tym zjawiskowym napojem.

Nalewki można przygotować prawie ze wszystkich owoców, bakalii, ziół i przypraw. Jednak rynek zdominowały te o smaku owocowych i to z owoców sezonowych. W smaku są słodkie i wytrawne.

Nalewki owocowe
• Ratafia: Istnieje wiele odmian tej nalewki, ale najprostszy sposób polega na układaniu warstwowo uprzednio oczyszczonych owoców, przekładając je warstwą cukru i spirytusem. Oprócz owoców, można także użyć migdałów lub pestek niektórych owoców.
• Pigwówka: Najbardziej aromatyczna i jedna z najprostszych w wykonaniu – wystarczy zalać owoce alkoholem.

Nalewki korzenne sporządzane są zazwyczaj według staropolskich receptur, najlepiej rozgrzewają i smakują zimą:
• Krambambula: powstaje na bazie przypraw korzennych jak cynamon, pieprz czy anyż, a także miodu. Dla podkreślenia smaku, dla uatrakcyjnienia można dodać również bakalie.

Nalewki ziołowe mają najsilniejsze działanie lecznicze , uważane są za prawdziwe lekarstwo na wszelkie choroby. Przyrządzane z odpowiedniej mieszkanki ziół mogą zastąpić syrop na kaszel czy ukoić bóle stawów.
• Benedyktynka: przyrządzana jest z 40 odmian ziół i korzeni, raczej ma konsystencję likieru, dzięki dodaniu karmelu uzyskuje bursztynową barwę i miodowy posmak.
• Miętówka: działa jak herbatka miętowa, ale jest częściej zażywana w przypadku niestrawności i braku apetytu. Można ją przyrządzić na świeżej mięcie lub olejku miętowym

Nalewki miodowe również znane z przepisów staropolskich, niektóre z nich sięgają nawet siedemnastowiecznych tradycji. Często kojarzone z miodem pitnym
• Krupnik: pierwsza polska nalewka narodowa, jej bazą jest miód pszczeli i przyprawy korzenne oraz zioła. Pochodzi z Litwy, ale tam nalewka ma bardziej słodki, a mniej korzenny smak

Warto eksperymentować korzystając z własnego gustu i doświadczenia, a łącząc smaki może stworzyć niepowtarzalny i unikalny przepis. Jedne z ciekawszych połączeń to mięta z owocami o orzeźwiającym działaniu, a także właściwościach leczniczych.

Nalewki służą degustacji, rozkoszowaniu się ich smakiem, dlatego zwyczaj jest taki, że napój podaje się w niskich, małych kieliszkach oraz w małych ilościach.

Receptury zazwyczaj są pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie.